2. téma týdne 23/24

Ahoj, Havránci,
je mi ctí vám představit druhé téma týdne letošního roku.

Naše nové téma bude oproti ostatním tématům velmi netradiční, z pohledu na klasické soutěže na EB, jelikož půjde o něco trochu vážnějšího a temnějšího, leč o něco, s čímž se bohužel v dnešní době potýkáme každým dnem.

Tématem týdne totiž budou válečné konflikty.

Téma není zvoleno náhodně a neslouží jako reakce na aktuálně dění ve světě. Tenhle týden jsou totiž hned čtyři významné dny, které se právě válkami zabývají.

Prvním dnem je dnešek, 6. listopad, který OSN vyhlásila za Mezinárodní den prevence ničení životního prostředí v průběhu válek a ozbrojených konfliktů. Upozorňuje na neustálý vývoj válečné technologie a strategií, které se stávají čím dál ničivějšími se sílícími dopady na životní prostředí.

Druhým dnem je Mezinárodní den boje proti fašismu a antisemitismu, který nám připomíná události noci z 9. na 10. listopadu 1938 – protižidovský pogrom Křišťálová noc (jinak též Kristallnacht). Právě onoho 9. listopadu se tenhle den připomíná. Zároveň by nás měl varovat před nebezpečím stále živých myšlenek fašismu a antisemitismu.

Třetí den není tak úplně o válečných konfliktech, přesto ho mezi ně můžeme počítat. Jde o Světový den vědy pro mír a rozvoj, který se od roku 2001 slaví 10. listopadu a hlavní cíl je obnovit mezinárodní závazek – využívat vědu jen k prospěchu společnosti. Kromě toho má připomínat náročnou problematiku financování vědy.

A poslední čtvrtý den nás čeká 11. listopadu a jedná se o Mezinárodní den válečných veteránů, který se v České republice slaví od roku 2001. Tenhle den byl určen symbolicky, právě 11. listopadu v roce 1918 skončila první světová válka. Tento den nás upozorňuje na životy válečných veteránů, a že bychom neměli zapomínat na ty, kteří nasazují vlastní životy pro zachování míru. V mnoha zemích, také v Česku, probíhají sbírky na fond válečných veteránů – například v Británii jde výtěžek do odpočinkových domů pro veterány, u nás jsou peníze ze sbírky využité na natáčení příběhů pamětníků. Symbolem Dne válečných veteránů je vlčí mák.

 

To by bylo k takové teoretické části všechno, nyní je čas na jednotlivé otázky v rámci 2. tématu týdne:

Jelikož jsou války stále aktuálním problémem, a pravděpodobně jím budou navždy, máme pro vás připraveny tyto dvě otázky:

1) Co děláš pro to, aby ses ze všech těch zpráv a informací o válce nezbláznil/a? Reguluješ kvůli tomu svůj čas čtení či poslouchání zpráv? Máš k tomu nějaký svůj vlastní rituál?

2) Víš, co znamenají slova “dezinformace” a “propaganda”? Jak můžeš poznat pravdivou informaci od nepravdivé?

 

A k samotným dním máme tyhle dvě otázky:

3) Zajímalo by nás, co všechno víš o zmíněné události – Křišťálové noci. Co jste se o ní učili ve škole? Znáš nějaké zajímavosti, které nejsou tolik známé?

4) Znáš ze svého okolí nějakého válečného veterána? Nemusí být z první světové války, samozřejmě 🙂 veterán je každý bývalý voják. Případně četl/a jsi nějaký příběh válečného veterána, který Tě oslovil?

 

Samozřejmě nemusíte odpovídat na všechny otázky, vyberte si jen ty, které chcete. 🙂
Zároveň bych vás rád požádal o vypuštění vašich názorů na současné válečné konflikty. Chceme zachovat v Havraspáru (případně na EB) přátelskou atmosféru, proto bude lepší, když si to necháte pro sebe a neohrozíme tím, že by vznikla nějaká nevole nenávisti. Děkuji. 🙂 

Nakonec je třeba už jen říct, do kdy se můžete TT zúčastnit. Odpověď je jednoduchá: do nedělní půlnoci, tedy do 12. listopadu 23:59. Odpovědi posílejte do mé soví pošty. 🙂 

 

Přeji všem příjemný vstup do nového týdne, hezký návrat do školních lavic a předem děkuji všem, co se zúčastní. Není to příjemné téma, nicméně nám nepřijde správné o něm mlčet. 🙂
A pamatujte, mějte se rádi a buďte na všechny milí. :3 … i na nevrlé důchodce a divnolidi na ulici! 😀 

A mějte se famfárově!

Sylvester McShane
prefekt Havraspáru

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*