Jak napsat článek

Máte zájem přispět na Havrweb svým článkem?
Skvělé! Máme radost, že se chcete podílet na naší tvorbě.
Psaní článků však může být chvilkami náročná činnost, proto jsme se rozhodli sepsat tento „návod“, abychom vám to co nejvíce ulehčili!

Ze všeho nejdůležitější je mít na začátku nějaký nápad, ideálně originální. Psát můžete teoreticky úplně cokoliv, prakticky samozřejmě jen to, co zvládnete napsat. Váš článek tedy tématicky nijak omezen není – může jít o recenzi, zajímavost ze světa Harryho Pottera, povídka, nějaká kolejní aktivita/hra a mnoho dalšího. Pokud budete s nápadem tápat, můžete se obrátit na šéfredaktorku Katí do její soví pošty, kde vám ráda poradí a zaúkoluje.

Jakmile máte nápad, máte vyhráno… takřka, ještě vám zbývá dosti náročný úkol – článek napsat. Při psaní vám dáváme naprostou volnost, je jen na vás, jak svůj text pojmete. Dejte do toho svou duši, je to koneckonců vaše osobní práce.
Při psaní je však potřeba se řídit několika pravidly. Ta jsme shrnuli do následujících bodů a nazvali jako Desatero pro psaní článků. Vskutku, těchto pravidel je deset, takže název dává pro jednou smysl. 😀 

DESATERO PRO PSANÍ ČLÁNKŮ
1. Článek by měl mít hlavu a patu, dávat smysl.
2. Slovesa by měla být psána v jednotném čase.
3. Článek by se měl držet tzv. obrácené pyramidy, tedy na začátku budou řečeny nejdůležitější informace (kdo? co? kdy? kde? proč? jak?) a pak až se půjde do detailů.
4. Článek by neměl být příliš dlouhý, dlouhé texty nechce nikdo číst.
5. Článek by měl obsahovat odstavce, neměl by být jedním dlouhým textem.
6. Článek by měl být pravopisně i gramaticky správně – viz GRAMATICKÝ KOUTEK
7. Článek by měl být objektivní.
8. Článek by neměl nikoho urážet.
9. Článek by neměl obsahovat nevhodné a neslušné výrazy.
10. Článek by měl být vaší VLASTNÍ prací!

Když už máte článek dopsaný, zbývá už jen jedno – dostat ho sem na Havrweb. K tomu je opět zapotřebí využít šéfredaktorky redakce, Katí, která má články na starost.
Své články, prosím, posílejte na e-mailovou adresu Havrdna havrdno@seznam.cz, přičemž zanechte Katí sovu, že jste tam svůj článek poslali.
Pak už vám jen zbývá čekat, než se článek projde kontrolou, dostane na Havrweb a vy dostanete odměnu. V horším případě vám článek bude vrácen na přepsání.

Za každý článek dostanete:
– safíry (1 safír za 5 slov, maximálně až 50 safírů za 250 slov)
– 40 pergamenů

Máte-li nějaký další dotaz, nebojte se ozvat do SP.

Děkujeme za spolupráci,
Havrdno tým


ZPĚT NA HLAVNÍ STRÁNKU HAVRDNA