Hodiny

Na následujících řádcích najdete zodpovězené nejčastější otázky ohledně výuky.

Jak se přihlásím na hodiny? 

Stačí, když v levém menu klikneš na okénko Učebny a poté uprostřed nahoře na odkaz Zobrazit přehled hodin.

Potom už jen stačí si vybrat předmět, který tě zajímá, rozkliknout ho a přihlásit se do prvního ročníku.

Ale pozor: K tomu, aby ses mohl na daný předmět přihlásit, je třeba si i zakoupit pomůcky potřebné k danému předmětu. Nejčastěji kalamář a brk s pergameny a učebnice. Požadované pomůcky najdete vypsané u přihlášení u jednotlivých předmětů, případně to má i většina učitelů napsané ve svých kabinetech. 

Například pro přihlášení na hodiny věštění potřebujeme:

Veškeré tyto pomůcky jsou k dostání v Příčné ulici. Pergameny, psací potřeby, věšteckou sadu a sadu svíček koupíme v Kouzelnických potřebách, knihu Odhalování věcí budoucích zakoupíme v obchodě Krucánky a Kaňoury.

V prvním ročníku je možné mít zapsáno maximálně 8 předmětů. Není však nutné studovat všechny, postačí jeden.

Systém povinných předmětů již nefunguje, tedy si žádný nemusíte zapisovat.

Pokud se stane, že na předmětu, kam se chcete přihlásit, nezbude místo, napište do kabinetu profesora či profesorky, aby vás na předmět přidali, pokud se místo uvolní. Většina profesorů si v kabinetu vytváří pořadníky. Čím tedy dříve do kabinetu napíšete, že má zájem o přidání, tím spíše máte šanci se na hodinu dostat.

Na přihlašování máte jeden týden, posléze začíná výuka.  Přidat se ale můžete, při svolení profesora, i dodatečně po začátku výuky. Jen pozor, odhlašování z hodin je zpoplatněno, aby nedocházelo k “držení míst kamarády”.


Nejčastější dotazy ohledně hodin

Prvního hodina každého předmětu bývá většinou úvodní, kde se dozvídáte základní informace o průběhu hodin a náplni předmětu. Dozvídáte se ale i základní informace, které vás budou provázet v průběhu celého studia u každého předmětu.

My si tady těchto pár pravidel zopakujeme, protože ne vždy je vše pochopitelné a srozumitelné hned na poprvé, a ne vždy má každý student tolik času na první hodině, aby vše pochopil hned.

HÁBITY

Jako jedna z prvních a nejdůležitějších informací, která na první hodině zazní, je barva vašeho hábitu. Barva hábitu není nic jiného než vaše barva v chatu. Požadavky na tuto barvu se liší u každého profesora či profesorky a je třeba dávat bedlivý pozor, jaký hábit je třeba si obléct.

Obecně se dá říct, že nejčastější máme dvě varianty nošení hábitů: 1) Profesorovi/Profesorce nezáleží na vaší barvě hábitu, takže můžete vybírat ze všech barev, jenom je třeba nepoužívat stejnou barvu, jakou má profesor anebo 2) Profesor/ka vyžaduje nošení kolejních hábitů, což v našem případě znamená barvu modrou.

Kde si změním hábit?

Hábit se mění v nastavení, stačí kdekoli na škole kliknout na své jméno nahoře uprostřed -> Nastavení -> Barva vašich zpráv v chatech a zvolit tu barvu, kterou po vás profesor/ka vyžaduje a nezapomenout dát Uložit nastavení.

ŠEPTÁNÍ NA HODINÁCH

Další věcí, kterou se na hodinách dozvíte je tzv. šeptání. Šeptání nám vlastně říká, že nemluvíme nahlas, tedy nás neslyší celá učebna, ale pouze ta osoba, kterou vybereme, že jí budeme šeptat. V políčku Poslat přímo pod políčkem Zpráva vybereme osobu, které chceme šeptat. Nejčastěji jméno profesora či profesorky, kterým odpovídáme na nějakou otázku, a dáme odeslat. Danou odpověď tedy zašeptáme pouze osobě, které jsme měli.

Abychom potom mohli opět mluvit na celou třídu, je třeba zase políčko změnit z konkrétní osoby na „Všem“.

POZOR! Šeptání mezi spolužáky může být zakázané, proto dávejte bedlivý pozor na veškerá pravidla, která vám profesoři na první hodině sdělují. Stejně jako u barvy hábitů, i šeptání je dost individuální a jeho podmínky určuje každý profesor pro svůj předmět zvlášť.