TT (12): Dracō dormiēns numquam tītillandus – Latina v HP

Milý Havránku,

vítej u dalšího Tématu týdne. Jak již název, heslo Bradavic Nikdy nelechtej spícího draka, napovídá, řekneme si něco o asi nejdůležitějším jazyku kouzelníků, latině.

S jedním cizím jazykem se všichni studenti Bradavic setkávají už v prvním ročníku, s latinou. Množství kouzel, zaříkadla a kletby jsou latinská slova nebo jejich odvozeniny. Například Lumos, které, jak jistě víte, rozsvítí vaši hůlku, pochází z latinského slova lumen, světlo. Naopak Nox, formule, která hůlku zhasíná, je latinským slovem pro noc.

Latiny se využívá i v jiných souvislostech. Alastor Moody nebo Nymfadora Tonksová jsou bystrozory, v anglickém originále auror. V latině aurora znamená Jitřenka a je to příhodné jméno pro člověka, který bojuje proti silám temnoty.

Důležitost latiny je vcelku logická. Poté, co Římané dobyli postupně celou Evropu (a Británii v prvním století př.n.l.), stala se latina běžně užívaným jazykem, což ji vydrželo i celý středověk. Byl to jazyk učenců a později i hlavní jazyk křesťanství.

 

Soutěž – přiřaď kouzlo

Následující kouzla, která pochází latiny zkuste přiřadit k českému překladu slov, ze kterých vznikla. Odpovědi posílejte do pondělí 25.5. do SP Yenna von Everec. Budu se těšit na vaše odpovědi. Za každou správně přiřazenou dvojici získáte 3 safírky.

1. Accio – z latinského accire

2. Aparecium – z latinského apparere

3. Deletrius – z latinského delere

4. Diffindo – z latinského diffindere

5. Impedimenta – z latinského impedimentum

6. Incendio – z latinského incendium

7. Obliviate – z latinského oblivio

8. Petrificus totalus – z latinského petra

9. Reparo – z latinského reparare

10. Wingaridium leviosa – z latinského levis

 

a) zapomnění

b) lehký

c) volat

d) zničit

e) opravit

f) objevit se

g) skála

h) roztříštit

i) oheň

j) překážka

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*