Téma týdne (6): Kočka – věrná nebo pohrdavá?

Už na rohu ulice postřehl první známku čehosi podivného – kočku, která si prohlížela plán města. Pan Dursley si na okamžik nepřipustil, co to vlastně vidí, ale pak prudce otočil hlavu dozadu a podíval se ještě jednou. Na rohu Zobí ulice stála mourovatá kočka, ale žádný plán města nikde neviděl. Co ho to proboha napadlo? Musel to být nějaký trik, který mu vyvedlo světlo. Pan Dursley zamrkal a upřeně se na kočku podíval, a ta mu upřený pohled oplatila. Na rohu zahnul a vyjel na hlavní silnici, nepřestával ji však sledovat ve zpětném zrcátku. Kočka si teď četla tabulku, na které stálo Zobí ulice – ne, dívala se na ni, poněvadž kočky přece nedovedou číst tabulky ani mapy.

 

What Should Your Animagus Form Be? | Welcome to hogwarts, Harry ...

 

Milý Havránku,

vítám tě u dalšího tématu týdne.  A tentokrát se zaměříme na malé čtyřnohé zvířátko a jeho propojení se světem Harryho Pottera a historií. Já jakožto veliký milovník koček jsem nemohla opomenout jejich důležitost.

 

ArtStation - Minerva Mcgonagall, Carlos Varejão

 

Úplně prvním členem kouzelnického společenství, který se objeví v Kameni mudrců (dokonce ještě před Harrym!), je Minerva McGonagallová, která se v podobě mourovaté kočky potuluje po Zobí ulici, což způsobí značný šok panu Dursleymu. Přestože právě profesorka McGonagallová se dokáže proměnit v kočku, protože to nejlépe odpovídá její osobnosti, byla by kočka vhodnou alternativou i pro mnohé jiné čarodějky a kouzelníky.

Nejenže jsou kočky chovány jako domácí zvířata už od dob starověku (domestikovány byly možná již před pěti tisíci lety), ale odedávna jsou spojovány s kouzly a čáry. Jsou to noční zvířata, proto jsou spojovány s temnotou, měsícem a světem duchů.

Bastet | Mythology Wiki | Fandom

 

Kočky byly uctívány jako posvátná zvířata ve starověkých kulturách Egypta i Indie. Město Bubastis bylo zasvěceno kočičí bohyni Bastet. Každoročně se tam vypravovaly statisíce poutníků. Kočkám byly vystrojovány honosné pohřby.

 

Animal mummy - Wikipedia

 

Také v Evropě se kočky uctívaly posvátnými rituály. Ve starověkém Říme byla nadána schopností proměnit se v kočku bohyně lovu Diana. Ve Skandinávii norská bohyně lásky, manželství a plodnosti Freya údajně cestovala ve voze taženém dvěma kočkami. Kočky byly uctívány i v počátcích britské historie. Když však byly pohanské kultury nahrazeny křesťanstvím, staly se kočky předmětem pohrdání strachu a pověr.

Když se pan Dursley dívá na kočičí podobu profesorky McGonagallové a ona jeho pohled opětuje, není divu, že pocítí (byť jen na okamžik) předzvěst něčeho podivného.

A to není jediné zobrazení kočky, která je ve světě HP důležitá. Vzpomeňme na Křivonožku, kočku, která zcela úmyslně pomáhá Siriusi Blackovi ve zvířecí podobě dostat se do hradu. Do řádu kočkovitých bychom mohli se zavřenýma očima zařadit i sfingu, která dává Harrymu v bludišti hádanky. Na druhé straně spektra bychom mohli mít koťátka na talířích vrchní vyšetřovatelky a nebo i „zlou“ paní Norrisovou. Myslím, že je ale důležité si uvědomit, že paní Norrisová je jedno z nejvěrnějších a nejoddanějších zvířat ve světě HP, sice škodí studentům, svému páníčkovi je ale dokonalým parťákem (ale já jsem vždycky Filchovi fandila :D).

A jaký na tato stvoření máte názor vy? Patří k vašim oblíbencům a nebo máte mezi zvířaty v HP světě jiné favority?

 

Otázka týdne

Je kočka vaším oblíbeným zvířetem ze světa HP? Pokud ne, které to je? (pozor, nemyslím tím kouzelné tvory, ale „obyčejná“ zvířata, která by si běžný student mohl pořídit)

Odpověď prosím pošli do mé (Yenna von Everec) soví pošty do nedělní (12.4.) půlnoci. Pokud nechceš, aby tvoje odpověď byla zveřejněná v článku, prosím připiš to. Za odpověď ti přidám 20 safírků, které můžeš v kolejce směnit za věci z Příčné.

 

Soutěž – křížovka

Vylušti křížovku zaměřenou na domácí mazlíčky světa Harryho Pottera. Odpovědi i tajenku (kterou je jeden ne zrovna typický mazlíček) posílej do mé (Yenna von Everec) soví pošty do nedělní (12.4.) půlnoci. Za každé správně určené jméno včetně tajenky ti pošlu 10 ks krmení.

 

 

1. Obchází naši školu, paní…

2. Jméno zvířete, který se pořád ztrácel, ale jeho vlastníkem byl jeden z nejstatečnějších studentů Nebelvíru.

3. Sova majitele, kterému pan Skrk říkal Weatherby.

4. Jméno malého domácího mazlíčka, který ale nebyl zvířetem (anglicky).

5. Věrná společnice, narozeninový dárek se smutným osudem.

6. Sova, u které je s podivem, že vždy doletěla.

7. „Já chci jít s … vyhrkl Malfoy … „Proč ne, ale musím ti prozradit, že je strašpytel,“ řekl Hagrid.

 

Nu a to je od mé maličkosti vše. Díky, pokud jsi se dočetl až sem a přeji ti krásný týden 🙂

Yenna

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*