Téma týdne (3) Ostara

Zdravíčko!

Již tento pátek, 20. března, nás čeká jarní rovnodennost a s ní i příchod jara. Pojďme si tedy o tomto dni povědět trochu více, zejména pak o svátku, který tento den taky spojuje.

Ostara, svátek jarní rovnodennosti, v sobě v dnešní době spojuje tradice mnoha pohanských kultur a jejich oslavy příchodu jara. V mnoha kulturách byl tento svátek slaven pod mnoha různými názvy, zasvěcen mnoha různým bohům či bohyním jara. Nejznámějšími případy je germánská/nordská bohyně Ostara či v anglosaských zemích známá pod jménem Eostre, a z jejího jména máme anglické slovíčko pro Velikonoce (Easter). Další bohyně, jimž byl tento den zasvěcen, byly řecká Demeter, izraelská Aštoret, egyptská Hator či asyrská Ištar. Všechny tyto slavnosti spojovaly radovánky, veselice, symbolika znovuzrození života, probouzení po zimním spánku a v neposlední řadě spousta vajec, zajíců či semínek jako symbolů nového života.

V slovanských kulturách se v tento den také „vyháněla“ Morana. Tedy bohyně podsvětí, smrti a zimy. Morany, figury vytvořené ze slámy, se pálily či házeli do řek. Tím se Morana opět zahnala do podsvětí a vládnu přebrala mladá bohy jara – Vesna.

Oslavy jara ale nejsou a nemusí být nutně jen o bozích a bohyních, ale hlavně o přírodě, která se probouzí. Pokud se i vy chcete zapojit k oslavám, berte Ostaru jako takové velikonoce bez Ježíše. Mezi slanosti a oslavy patří barvení či konzumace vajec, semínek, medu, mléčných produktů, ale i pečení chleba či práce na zahrádce a sázení semínek. Ovšem i třeba jen tričko v pestrých jarních barvách se počítá! 🙂

Pojďme si tedy i my, v těchto podivných časech, trošku oddychnout a těšit se s maličkostí jako je příchod jara. 🙂

 

________________________________

Vašim úkolem pro tento týden bude popsat, jak probíhají přípravy a oslavy jara u vás! Zdobíte si vaše obydlí již teď, nebo čekáte až se více přiblíží velikonoce? Popřípadě se můžete podělit i o fotky vašich dekorací! 🙂 Vaše odpovědi prosím pošlete na email raven.eb@email.cz nebo do soví pošty Emanueho Tyrse. 🙂

 

Tak tedy hezké jarní dny!

Emanue

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*