TT (10): Význam matek ve světe Harryho Pottera

Havránkům zdar!

Pro toto TT jsem se opět nechala inspirovat v mudlovském světě – na 10. května připadá Den matek a já si uvědomila, že jsem jednou viděla pěkné video ohledně žen ve světě Harryho Pottera. V tomto videu byl rozhovor s JK Rowlingovou, ve kterém se zaměřila na ženy v Harryho světě. Já si z něj vybrala především matky, ale na konci článku přidám odkaz pro zájemce, kteří by se rádi podívali. Teď ale pojďme na samotné matky!

 

Molly Weasleyová

Molly je pro mě ztělesněnou mateřskou láskou. Sama JK o ní tvrdí, že kdyby to šlo, byla by matkou snad celého světa. Nejde s ní nesouhlasit, protože když Molly vidíte, nebo čtete scénu s ní, dýchne na vás její starostlivost a péče o svou rodinu. Mám pocit, že kdyby to bylo možné, za svou rodinu by dýchala. Na druhou stranu to ale musí být žena s lokty, pevnými nervy a svatou trpělivostí, když kromě Ginny vychovává samé syny, mezi nimiž jsou Fred a  George. Myslím, že pro Harryho vždy představovala tu jiskru naděje. Se  všemi Weasleovými pro něj představovala domov, bezpečí a něco, co se mu v mudlovském světě u Dursleových nedostávalo – jakousi variantu mateřské lásky.

 

Narcissa Malfoyová

Narcissa na rozdíl od Molly chrání jen své dítě. Její syn je pro ni vším a ostatní ji nezajímají. Pro jeho ochranu je schopna čehokoli – zrady, uzavření neporušitelného slibu, nebo lhát nejmocnějšímu černokněžníkovi všech dob. Na druhou stranu díky této lži zachránila život Harrymu. Myslím, že to byla přijatelná cena za to, že se dozvěděla, že její syn je naživu.

 

Lily Potterová

Nejspíš každý z nás ví, že díky její oběti zůstal Harry naživu a Lord Voldemort na nějakou dobu úplně zmizel z kouzelnické scény. Mateřská láska a oběť, kterou se rozhodla Lily přinést, když se postavila mezi Harryho a Voldemorta, byla obrovská. Navíc si jistě musela uvědomovat, jak se mu Dursleyových povede. Osobně si tedy myslím, že doufala, že se Dursleovy nad malým chlapcem alespoň trochu zželí a budou se k němu chovat slušně, ne že se k němu budou chovat tak, jak se chovali. Avšak jestli se měla rozhodnout mezi smrtí svého dítěte a životem u Dursleových… Nejspíš nikdo z nás by neváhal a zachoval by se stejně.

 

Vím, že ve světě Harryho Pottera je mnohem více žen v roli matky, ale o zbytku toho moc nevíme – nevíme, jaká byla Alice Longbottomová nebo jaká byla matka Lenky Láskorádové, snad jen krom toho, že to byla experimentátorka. Navíc mi přijde, že tyto ženy/matky ovlivnily Harryho život asi nejvíc. Doufám, že jste si tento vhled užili, že jsem vás moc nenudila, a teď přejdeme k aktivitám pro tento týden.

Připravila jsem si pro vás několik otázek:

  1. Která z čarodějek v HP je vám nejsympatičtější a proč?
  2. Kterou z matek v HP byste chtěli mít za maminku a proč? Nemusíte se držet jen těch tří výše popsaných, můžete uvést i jiné.

Odpovědi zasílejte do SP Alice Stark do neděle 10. května a rovnou, prosím, uveďte, zda ji případně mohu zveřejnit. Jako odměnu dostanete safírky a něco dobrého pro mazlíčka.

Tak, a toto by bylo od mé maličkosti vše. Děkuji, pokud jste se dočetli až sem. Pro zájemce přikládám odkaz na rozhovor s JK o ženách ve světe Harryho Pottera – zde.

Ali

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*