Téma týdne (9): Pálení čarodějnic

Ahoj všichni!

Přicházím s tématem, které ať chceme nebo ne, tak se nás všech nějakým způsobem dotýká každý rok koncem dubna a to konkrétně z noci 30. dubna na 1. května a jedná se o pálení čarodějnic nebo Filipojakubská noc či dokonce Valpuržina noc.

Původem se jedná o pohanský svátek, ze kterého vzešel tento lidový zvyk a tradice českých vesnic a měst.

Říká se, že Filipojakubská noc, je noc, kdy zlé síly dokážou vládnout větší magickou silou než kdy jindy, přisuzuje se to úplňku, který v tomto období nastává.

Pokud byla krásná a jasná noc, tak se slétávaly čarodějnice z celého světa. Když se chtěl člověk vyhnout setkání s nějakou čarodějnicí, tak u sebe měl mít květ z kapradí, svěcenou křídu a další předměty. Lidé tomuto věřili, a proto této noci začali říkat noc čarodějnic.

Když se konal tento slet čarodějnic, které bylo vedeno samotným ďáblem, tak se čarodějnice potíraly magickými mastmi, aby dokázaly na košťatech vzlétnout. Sabat, tedy shromáždění, se nejčastěji konal o úplňku přesně o půlnoci. Slétávaly se ve skalách nebo na místech, která byla opuštěna. Často se měnily i ve zvířata, například černou kočku, kozla, vlka nebo dokonce mouchu.

Při sabatu dostala každá čarodějnice nové poslání, úkoly, a i se představovaly nové členky. Všichni tancovaly, zpívaly u ohně a některé se i obětovaly.

Jak se před nimi chránilo? Chránilo se před nimi svěcenou vodou, kterou se pokropilo stavení, před vrata se zapichovaly pruty s pichlavým trním, pod drny se dávaly vejce anebo se právě zapalovaly ohně na vyvýšených místech, z čehož vzniklo nám známe pálení čarodějnic. Tato myšlenka pochází z Německa. Mladíci také zapalovali košťata a vyhazovali je do výšky, říkalo se, že lze takto čarodějnici srazit k zemi.

 

Zajímavosti:

Košťata bývala nejčastěji vyrobena z jasanového dřeva, vrbových nebo březových proutků.

Při sabatu se podávala i jídla, například kotel plný žab a hadů.

Pro zahnání čarodějnic se používal i bič, se kterým se práskalo na vsi nebo se také střílelo z pušek.

 

Některé čarodějnice byly ale i hodné. Znaly byliny a zaháněly nemoci. Věděly mnoho o působení všech rostlin, hub, kamenů, kovu a dalších. Bohužel většina z nich byla obětí honu na čarodějnice.

 

A co vy, slavíte čarodějnice? Chodíte zapalovat ohně? Jste na nějaké velké akci / opejkačce buřtů nebo jste jen na zahradě s rodinou? Klidně napište i krátkou zprávu, s poznámkou, zda ji mohu zveřejnit i pro ostatní, do SP Johna van Smitha do 3.5.2020 23:59, jo a fotku klidně také můžete poslat! 🙂

 

Děkuji, hezky slavte a žádné strachy! 🙂

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*