Téma týdne (5): Havran nebo orel?

Havran nebo orel?

Tak tuto otázku si snad všichni Havraspárští, a nejen ti, pokládají již mnoho let.

Pojďme se na to podívat a třeba tomu konečně přijít na kloub! … nebo ne?

Havran
Co se týče velikosti, tak není havran zrovna nějak velký pták oproti orlu. O havranech víme, že jsou známi pro svou důstojnost a společenské chování. Dále jsou velmi inteligentní, což my z Havraspáru opravdu jsme! Co je ale důležité, tak havrani jsou považováni za zlé znamení a jak víme, často jsou vyobrazeni na rameni u různých čarodějů.

Orel
Když to vezmeme nejdříve zase z pohledu velikosti, tak orel je snad jeden z největších dravců na světě. Jeho rozpětí křídel dosahuje téměř 2,5 metru. Je to tedy král nebes. Je silný, krásný, chytrý a spravedlivý.

No, ale jak to doopravdy je? Toto nám ještě neřekne, kde je ta pravá pravda…

Pojďme si říci ještě několik informací, ovšem o jejich pravdivosti se můžeme jen domýšlet. Nicméně…

Říká se, že Rowena z Havraspáru, jakožto zakladatelka naší koleje, měla za patrona orla, a to si myslím, je pro naše uvažování zásadní informace. Další zajímavá informace je ta, že se Rowena údajně narodila na hradě Havraspár.

Slovo Havraspár (česky) je složen z havrana a spár. Tedy pták a dráp. Drápy mají oba ptáci. Jak by to ale znělo s Orlem? Orlospár? To mi lépe zní ten Havraspár. Název naši koleji byl podle mě vybrán i z důvodu, jak to bude lépe znít.

Ve znaku koleje je jednoznačně, dle mě, správně orel. Orel je použit v knihách. Ve filmech je použit havran, tam bylo bohužel více věcí pozměněno…

Pojďme si ještě připomenout, co zpívá Moudrý klobouk při pasování do kolejí, připomíná vám to více havrana nebo orla nebo oboje?

Či moudrý starý Havraspár,
pokud máš bystrou hlavu,
tam důvtipní a chápaví
vždy najdou čest a slávu.

Myslím si, že co se týče vlastností, tak je to taková míchanina. Určitě není pravda to, že havrani jsou špatní, ba dokonce, že jsme bráni za zlé znamení. My jsme významní, majestátní a chytří! Proto orel, jak bylo již i řečeno, byl to pravděpodobně i Rowenin patron. Nicméně je zřejmé, že Rowena měla ráda i havrany.

Ravenclaw | Harry Potter Wiki | Fandom

Závěrem chci říci, že je to jen čistě můj pohled a věřím, že každý na to může mít jiný názor a je to tak správně. Každý by si v tom měl najít to své, ať už je dle něj kolejní zvíře havran nebo orel.

A co si myslíte vy? Jaký na to máte názor?

Dnes nebudeme nic luštit, ale kdo chce, pojďte mi zkusit napsat svůj názor co si myslíte, nebo alespoň odpověď slovem, zda je podle vás kolejní zvíře havran či orel a pak si ukážeme výsledky ankety.
Pokud napíšete nějaké své pojednání, uveďte i zda může být zveřejněno.

Odpovědi prosím do SP John van Smith do 5.4.2020, 23:59.

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*