Téma týdne (2): Mozek – orgán nejen mudlovský

Ahoj všem!

Minulý týden jsme měli téma „Hůlka si vybírá kouzelníka“, tenhle nás čeká trochu jiné. V tomto týdnu, přesněji ve středu 11. března, je v mudlovském světě Evropský den mozku. Dovolte mi tedy se v současném Tématu týdne věnovat právě mozku.

Ať už jsme kouzelníci, čarodějky, nebo mudlové je mozek naší nedílnou součástí. Je sídlem našeho vědomí, našich pocitů, našeho myšlení, je to takový náš řídící prvek, protože bez něho bychom ráno nevstali z postele.

Trochu faktů od mudlovských doktorů

Mozek je řídící orgán našeho těla, je uložen v lebce a skládá se z několika částí. Každá z těchto částí ovládá něco, každá z nich je důležitá, ale asi nejdůležitější je mozeček. Do něj přichází většina signálů z celého těla, mozeček je vyhodnotí a případně tuto informaci předá dál, aby na ni bylo reagováno. Kdyby nebylo mozečku, nejspíš by byl náš mozek zahlcen. Mozeček také zajišťuje rovnováhu našeho těla a je jako první zasažen při požití alkoholu – důvod, proč se v opilosti motáme a neudržíme rovnováhu.

Zajímavosti o mozku

  • Ačkoli mozek představuje pouze 2% tělesné hmotnosti, spotřebuje 20% přijaté energie, což z něj činí energeticky nejnáročnější orgán lidského těla.
  • V klidu spotřebuje náš mozek 1/5 kalorie za minutu.
  • Energie, kterou mozek produkuje, když jsme vzhůru, představuje 25 wattů a stačila by k rozsvícení žárovky.
  • Srdce každou minutu pošle 15 – 20% svého výdeje do mozku. Pro představu je to 750 ml krve.
  • Když jsme se zmínili o alkoholu v souvislosti s mozkem, tak mozkové buňky reagují na alkohol do 6 minut.
  • Pokaždé, když se něco naučíme, změní se struktura našeho mozku.
  • Lidský mozek zvládne zpracovat až 70 000 myšlenek za den.

Teď je nejspíš čas na otázku týdne: Je známo, že levá hemisféra mozku je zaměřena na logické uvažování a pravá je kreativní. Myslíš, že je to pravda? Která z nich více ovlivňuje tebe?

Odpovědi na tuto otázku můžete posílat do soví pošty Alice Stark.

A teď zpět k nám

Abychom se nebavili o mozku jen v kontextu mudlů a jejich doktorů, pojďme se podívat, proč je mozek důležitý i pro nás kouzelníky. Přiznejme si, kdyby nebylo našeho mozku, nejsme schopni kouzlit. Mudlovští vědci razí názor, že mudlové neumí kouzlit, protože neumí využít plnou kapacitu svého mozku, ale my dobře víme, že to tak není. Z hodin v Bradavicích víme, že magie je energie, která námi proudí a kterou my usměrňujeme, ale jim to vysvětlovat nebudeme. Nyní se pojďme podívat, kdy náš mozek využíváme asi nejvíce.

1) Paměťová kouzla

Jedná se o kouzla ovlivňující naši paměť, naši mysl. Typickým příkladem paměťového kouzla je Obliviate, které maže určité vzpomínky. Hermiona ho použila na své rodiče, aby jim vymazala vzpomínky na sebe, když na začátku sedmého dílu odešla z domova.

2) Neverbální kouzlení

Jedná se o seslání kouzla nebo kletby bez použití slov. Tento druh kouzel je lepší v soubojích, jak to přesně okomentovala Hermiona na hodině OPČM 6. ročníku: „Vašemu protivníkovi se předem nedostane varování, jaké kouzlo se chystáte provést,“ odpověděla Hermiona, „čímž získáte zlomek vteřiny ve svůj prospěch.“

Na druhou stranu je nutno podotknout, že jsou neverbálně provozovaná kouzla velmi náročná a i ti nejlepší z nejlepších s nimi mají problém. Kouzla se povedou s menším účinkem, než při klasickém provedení. Díky své náročnosti byla i za dob Harryho Pottera vyučována až v 6. ročníku hodin OPČM.

3) Nitrozpyt

Nitrozpyt je odvětví magie, kdy se jeden kouzelník dokáže druhému dostat do hlavy, najít v ní vzpomínky, myšlenky a přečíst si je. A stejně tak je dokáže tomu druhému do hlavy vložit, aby tam mohly růst.

4) Nitrobrana

Nitrobrana je jakýsi protipól nitrozpytu a pomáhá naši mysl chránit před někým, kdo by nám do ní chtěl vniknout pomocí nitrozpytu. Jakousi vyšší úrovní nitrobrany je tvorba falešné krátkodobé paměti.

5) Kouzla magie těla

Ti z vás, kteří studují Obranu proti černé magii u naší paní ředitelky, jistě vědí, kam tím mířím. Existují kouzla, která ovlivňují naši mysl a vnímání – některá z nich nás uspí, jiná nám způsobí bolest bez poškození jiné části těla, jiná nám navodí mdloby. Samozřejmě i ostatní kouzla nějakým způsobem ovlivňují naši hlavu, ale teď tu mluvíme spíš o přímém účinku.

6) V neposlední řadě je důležité naši hlavu, náš selský rozum používat asi při každém rozhodnutí, které uděláme.

Tady jsme si ukázali, jak je náš mozek důležitý i z hlediska kouzel. Na závěr bych vám chtěla popřát, abyste svůj mozek uměli používat dobře, abyste si ho vážili a nezahlcovali ho občas zbytečnými myšlenkami. A jak jinak pojmout soutěže pro tento týden, než zapojit ten zmiňovaný orgán. Pod článkem naleznete sudoku, abyste mohli trochu zapojit závity své šedé kůry mozkové. Vyluštěné sudoku můžete zasílat jako obrázek e-mailem na adresu: raven.eb@email.cz nebo jako odkaz do soví pošty Alice Stark.

Pokud jste se dočetli až sem, děkuji za pozornost!

Alice

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*