Téma týdne (7): Famfrpál

Zdravíčko Havránci 🙂

V tento týden nás čeká první zápas letošní famfrpálové sezóny, a proto jsme si pro Vás připravili TT zaměřené právě na tento magický sport, který každý jistě zná.

Famfrpál se v celém kouzelnickém světě hraje už pradávna a naše škola tomu už mnoho let není výjimkou! Nezapomeňte tedy v sobotu přijít podpořit náš tým na zápas! A nestyďte se pořádně fandit, protože ti z Vás, kteří naše favority budou povzbuzovat pokřiky, čeká odměna od naší prefektky Alice! PS: Nejoriginálnější fanoušek získá krom safírků i věcnou odměnu.

A navíc se můžete těšit na křížovku od Yenny a 2 aktivity od Johna – Anketu a Podivný článek o Famfrpálu

 

Co je to famfrpál, aneb, je to pravda? Najdi chyby a oprav je!

Takže, co je to famfrpál. Famfrpál je původem kouzelnická hra, ale v dnešní moderní době se chytla i v realitě a hrají ji týmy i u nás v České republice. Ale my se budeme bavit o té kouzelnické verzi. Nejedná se o týmovou hru, ale každý hráč hraje sám za sebe. Hra spočívá v letu na plastové tyči nebo trubce, která je vyztužena ocelovým lankem. Každý tým má 11 hráčů a v každém týmu je 5 střelců, 3 odrážeči, 2 brankáři a 1 chytač. Dále hra obsahuje jeden cambrilár, který slouží jako míč a střelci se ho pokouší hodit do jedné z branek. Na každé straně hřiště jsou dvě branky kruhového tvaru. Odrážeči mají za úkol bránit svůj tým pomocí brdlovousů, musí pomocí nich sestřelovat, resp. odstavovat z protějšího týmu jejich hráče. Brankáři jsou dva a každý si hlídá svoji branku, tedy přesněji řečeno sedí v kruhu a čekají až na ně cambrilár poletí, aby ho mohli chytit do igelitového sáčku a poslali ho na zem. V kapse mají nové cambriláry, které vhodí do hry, aby se mohlo pokračovat ve hře. Chytač má úlohu jasnou a to chtít brambonorku, která se pohybuje velmi rychle díky vrtulce, kterou má vsazenou do horní části. Pokud se hraje za šera nebo ve tmě, tak má integrované červené blikající světlo. Body za jednotlivé střely se sčítají, za jednu je 10 bodů a za chycení brambonorky je týmu přičteno 200 bodů. A jak se provádí její chycení? Je to trochu nebezpečnější, protože se chytá, resp. rozděluje pomocí nože. Jakmile je na blízku, chytač musí nožem švihnout, aby ji rozpůlil a tím hra končí a přičítají se body.
Pozn. Zvířatům a jiným tvorům je dovoleno být v kapse jednotlivých hráčů, mohou být kdykoliv vytaženi a vhozeni na protivníka.

Opravený text zašli do soví pošty John van Smith. Za odměnu dostanete další safírky do sbírky.

 

Famfrpálová Křížovka od Yenny

Vyplněnou křížovku posílejte do soví pošty Yenna von Everec!Odměnou za správné vyplnění budou safírky.

1. číslo Zametáku, který v roce 1995 dostal Ron
2. německá hra, jejímž cílem bylo propíchnout dračí měchýř
3. příjmení autora polštářového kouzla
4. nejlepší koště světa
5. irská hra s hořícími sudy
6. křestní jméno výrobkyně Měsíčního paprsku
7. anglický název pro zameták
8. –
9. první koště Harryho Pottera (bez čísla)
10. bratři Ollertonovi se jmenovali Bob, Bill a ?
11. původní název potlouku
12. skotská hra s padajícími kameny
13. místo, odkud skotský kouzelník Guthrie Lochrin absolvoval roku 1107 let
14. příjmení čarodějky, která zaznamenala začátky famfrpálu
15. model firmy Universal Brooms Ltd.
16. hra z anglického Devonu (český název)

 

Johnova Anketa

Náš primus a Kapitán si pro Vás připravil anketu, která by měla napomoci vylepšit náš famfrpálový tým! Prosíme, nebojte se odpovědět upřímně! Vše je naprosto anonymní.
-> Anketa

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*